Nyikómalomfalva

 

Történet
 

 

A közepes nagyságú település a székelyföldön található. Udvarhely vármegye területén, a Fehér-Nyikó völgyében, a 13 C országút mentén, Farkaslaka községben.
Tengerszint feletti magassága 500-550m. A falu a rajta átfolyó patak völgyében fekszik. Északra, ami még a falu határához tartozik található a Csere tető, amely 615 m és délre fekszik a sükői Rez- tető 932 m magasan. Egyetlen település  a Nyikó mentén, amely az idők folyamán felvette a rajta átfolyó patak nevét, így lett Nyikómalomfalva.
Ahogy a falu neve is jelzi, valamikor a malmok hazája volt. A gyorsvizű Nyikó pataka hajdanán több vízimalmot hajtott meg, itt őrölték a környékbeliek a mindennapi kenyérnekvalót.

A faluközpontban álló római katolikus templom építését 1809- ben fejezték be.

 A plébánia épülete előtt kettős kopjafás emlékmű emlékeztet a két világháborúban elesettekre.

A település lakóinak a mezőgazdaság valamint néhány kisipari és szolgáltató magánvállalkozás biztosít munkalehetőséget.

Közigazgatás

Ország: Románia

Történelmi régió: Erdély

Megye: Hargita

Rang: falu

Községközpont: Farkaslaka

Irányítószám: 537169

Körzethívószám: 0266

Népesség: 743 fő

 

 

Látnivalók


Templom

 


Hősök sírja


A malom, amelyik az utolsó vízimalom szerkezetére lett építve és átalakítva.


Múlt század eleji tipikus székelyházak.


Székely kapuk 

A falu arculata az elmult 35-40 évben nagy változáson ment át. Ma alig akad olyan porta, amelyik előtt nem állna egy szépmívű, faragással díszített székelykapu, amelynek vésett feliratai biztosítják a belépőt a háziak szíves vendégszeretetéről és a székelyek furfangos gondolkodásmódjáról. A legrégebbi székelykapu 1848. június 22 -én készült és a szentléleki Falumúzeum előtt található.