Kecset

 


Történet

A 35-ös községi úton 4 km megtétele után érünk be Kecsetre. A néphagyomány szerint a Kalonda -tetőre felkapaszkodó hajdani sóút  mentén létezett egy Dömöslaka nevű település, amelyet a határ hordák felgyújtottak. Az innen elmenekült lakosság a Gada - patak völgyében megalapította Kecsetet. Az 1567-es registrumokban Kechijet néven szerepel.


1910-ben Kecsetkisfaluddal együtt még 749, túlnyomórészt magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye udvarhelyi járásához tartozott. 1992-ben 417 lakósából, 416 magyar és 1 román volt. A középkorban a lakosság református hitre tért át. Református temploma 1838 és 1842 között épült a régi 17.századi, az pedig a középkori templom helyére. Építése során egy kőből faragott szenteltvíztartó került a felszínre, ez jelenleg a sepsiszentgyörgyi múzeum tulajdonában van. Fa haranglába felirata szerint 1795-ben épült. A falu jellegzetes népviseletéről, táncegyütteséről híres. Természeti látványossága Rézpataka.

Közigazgatás

Ország: Románia

Történelmi régió: Erdély

Megye: Hargita

Rang: falu

Községközpont: Farkaslaka

Irányítószám: 537171

Körzethívószám: 0266

Népesség: 455 fő

 LátnivalókA mai református templom, amely 1838-42 között épült a falu középső részén, egy kis dombon. Sokszögzáródású templom, két portikussal, lapos mennyezettel. Az északi fal mellett álló szószék koronája 1795-ből, orgonája1871-es évszámú. Két fakarzata van. A fedett padok , a papiszék és a keleti karzat elején virágos, reneszánsz festés található.


HagyományA falu néprajzi színfoltja a kecseti népviselet. A székely posztó harisnya mellett, sajátosan kecseti ruhadarab a pipás ujjas és a művészien hímzett cifrra bunda eredeti motívumokkal.
A nők viselete az uborkahímes négynyüstös szoknya és mellény, a szekfűmintás, kék-pirossal hímzett fehér-kötény és a nyakravaló, piros szemű ún. jóféle gyöngy, melynek fűzése 8-10 szállból áll. Keskeny piros szallaggal kötik a nyakba. A falunak mindig híres táncegyüttetese volt.