Firtosváralja

 


Történet


Az 1020 főt számláló Váralja nevét a község határában álló Várfő-hegyről, más néven Török-dombról kapta, amely a környék egyik legmagasabb pontja. A hegyhez sok legenda fűződik, amelyek egy részének titkát már ismerjük.
Váralja népessége a török kivonulás után jelentősen megcsappant, a falu besenyő magyar lakossága mégis túlélte a hódoltságot, és 1733-as feljegyzések  szerint már tekintélyes község 1200 lakossal.

A településtől északra levő Firtos- hegy délnyugati oldalában a Firtos lova sziklaalakzat  nyújt érdekes látványt.  Számos monda, legenda és népi megfigyelés fűződik hozzá. A környező települések lakói szerint, ha a ló színe fehér, akkor szép idő várható, amikor pedig szürke, akkor elromlik az idő.

 

A Firtos lova legendája

 

Lakott Firtos várában egy szépséges tündérkisasszony. Ez a tündérkisasszony megszeretett egy szegény dali legényt, de a tündértörvény olyan volt, hogy nem találkozhattak egymással szívük szerint, mindig éjnek idején kerültek össze a tündérkert filagóriájában. A legény minden este fellovagolt a meredek sziklán, a tündérkisasszony pedig kiállt a vár fokára, megfogta a legény kezét, és felsegítette. Egy este ismét várja a tündérlány kedvesét. Jött a legény, vágtatott felfele,s mikor a vár fokához ér, nyújtja a kezét a tündérkisasszony felé. De ebben a szempillantásban megsiklik a ló, a legény magával rántja a tündérkisasszonyt, s a rengeteg mélységbe zuhantak. A ló pedig fennakadt a szikla oldalán, odatapadt és kővé változott. Még most is rajta van a nyereg s a kantár. Hanem, hogy a szavamat össze ne keverjem, ezt a lovat a tündérkisasszony ajándékozta a legénynek, s azért hívják Firtos lovának. De aztán ez a ló nem is hiába, hogy tündér lova volt, mert most is az ő színe változása után jár az idő. Mikor ennek a kőlónak fehér a színe, meleg napok járnak, mikor pedig színében megsötétetik, hosszú eső lesz utána..."

 

Közigazgatás

 

Ország: Románia

Történelmi régió: Erdély

Megye: Hargita

Rang: falu

Községközpont: Farkaslaka

Irányítószám: 537168

Körzethívószám: 0266

Népesség: 173 fő

 

 Látnivalók

 

Most is jól láthatóak a várromok a Firtos-hegyről északra.

Ay unitárius templom a XIX. század első idoőszakában épült. Kapuja és tornya ugyancsak a XIX. században készült el. A templom elődje egy XVI. században épült fatemplom volt.